perjantai 5. kesäkuuta 2009

Kainuun kristilliset juuret

Eilen illalla olin Paltamon pitäjässä Taivaan isällä on unelma -tilaisuudessa. Kävinpä ennen sen alkua Kainuun asutuksen muistomerkillä, joka asetettiin Kiehimävaaran huipulle vuonna 1952, asutuksen 400-vuotismuistoksi. Ilahduin tosi paljon tekstistä, joka kuuluu näin:

"Karun Kainuun sitkeitten, rajansa ja asutuksensa sekä uskon kristillisten arvojen luovuttamattomuuden puolesta eläneitten, taistelleitten ja kuolleitten sukupolvien muiston vaalimiseksi. Polvet vaihtuvat - ajatus jää. Kaikki katoo kerran - työt jäävät, usko kaikkivoipaan Jumalaan ja armolliseen Isään on vienyt ja vie yli ahtaittenkin aikojen - päin nousevan päivän rantaa."

Toivon, että omasta sukupolvestani voidaan sadan vuoden kuluttua kirjoittaa samoin: Sitkeä, rajansa, asutuksensa sekä uskon kristillisten arvojen luovuttamattomuuden puolesta elänyt, taistellut ja kuollut sukupolvi. Kaiken muun kadotessa jää usko kaikkivoipaan Jumalaan ja armolliseen Isään, joka on vienyt ja vie yli ahtaitten 2000-luvun aikojen!

Maailmassa on vain vähän asioita, jotka pysyvät järkkymättöminä olosuhteiden muuttuessa: usko ja luottamus kaikkivoipaan Jumalaan ja armolliseen Isään kantaa kaikissa olosuhteissa! Maailmanlaajuinen lama, hyvinvointileikkaukset, luonnonkatastrofit, sodat, yllättävät onnettomuudet ja sairaudet, muutokset yksilö- ja yhteiskuntatasolla ravistelevat ihmisen perustuksia. Tuovat esiin sitä, mikä ei järky: iankaikkisten käsivarsien kantovoimaa, Taivaallisen Isän suunnitelmia, jotka toteutuvat niin kuin on alun perin kirjoitettu.

On aika palata juurille! Elämään, taistelemaan ja kuolemaan rajojen, asutuksen ja uskon kristillisten arvojen luovuttamattomuuden puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti